Teď bydlím v UK. A protože mám času nazbyt, můžu psát tento blog. A napíšu sem, co mě napadne,
co si přečtu v novinách nebo co uvidím kolem sebe :o)

úterý 2. listopadu 2010

Pilulky proti početí už ve 13?

Třináctileté slečny si teď v lékárně mohou koupit antikoncepční prášky stejně jednoduše jako třeba vitamín C. A nemusí o tom vědět ani rodiče, ani lékař. Jasně, že toto rozhodnutí zvedlo vlnu nevole zvláště kvůli tomu, že dát dětem do ruky takovýto prostředek bude znamenat zvýšenou promiskuitu.... Což může vést ke zvýšenému riziku výskytu pohlavně přenosných chorob a eventuálně i ke zvýšenému počtu přerušení nechtěných těhotenství, jak se píše v tisku. (Proti čemu že jsou ty pilulky?)
Až doteď bylo možné získat v lékárně tvz. "ráno-po" pilulku. Pokud se dívka rozhodne zakoupit antikoncepci v lékarně, měla by se po jednoměsíční dávce stejně obrátit na svého praktického lékaře nebo zdravotní sestru "přes sex" a vyžádat si další léky. Dr.Jenifer Smith z NHS (Národní zdravotní systém) řekla, že tímto rozhodnutím v žádném případě nepodporují sex mladistvých, kteří jsou už i tak činní. Jde spíše o zodpovědné rozhodnutí, aby nedošlo k nechtěnému početí.
Nejsem si ale jistá, zda je zodpovědné rozhodnutí dopovat tělesně i duševně nevyvinuté dívky hormony, když to není nezbytně nutné?! Navíc.... jak může dívka vědět, že právě ty léky, které si koupí, nemohou způsobit nějakou závažnou zdravotní komplikaci, když se nemusí radit s lékařem?
Proti tomuto rozhodnutí se vehementně bouří katolická církev, která toto počínání nazývá "útokem na rodinu". Anglie je, bohužel, zemí s největším počtem narozených dětí matkám pod 20 let v Evropě. Mluvčí NHS ovšem sdělila, že tento "antikoncepční plán" zatím nebude uveden v celé zemi, pouze na Isle of Wight, což je ostrov na jihu Anglie. 

Žádné komentáře:

Okomentovat