Teď bydlím v UK. A protože mám času nazbyt, můžu psát tento blog. A napíšu sem, co mě napadne,
co si přečtu v novinách nebo co uvidím kolem sebe :o)

pátek 5. listopadu 2010

5. listopad = velký svátek = BONFIRE

5.listopadu 1605 se 13 mužů rozhodlo vyhodit britský parlament do povětří. Mezi nimi byl i jistý Guy Fawkes (viz obrázek vpravo), známý coby notorický zrádce ještě z dob své armádní kariéry. Po smrti královny Alžběty usedl na trůn její synovec, Jakub I. Jeho matkou byla popravená skotská královna Marie Stuartovna. Bohužel, protestantská vláda Alžběty po sobě zanechala spoustu hořkosti, jelikož katolíci byli v této době neustále persekuováni. Lid žil v domnění, že Jakub I. obnoví staré katolické pořádky (vždyť jeho matka byla katolička). Jenže se tak nestalo. Proto se skupinka mužů včetně Guye Fawkse rozhodla, že už jednou musí být spravedlnosti učiněno za dost. Při tomto atentátu měl přijít o život především král Jakub.
A jak to chtěla skupinka provést? 36 sudů se střelným prachem bylo umístěno do sklepení Sněmovny lordů. Jenže.... některým atentátníkům došlo, že při tak razantním výbuchu přijde o život spousta nevinných lidí. I těch, kteří obnovení katolicismu prosazovali. Mezi takovými byl i lord Monteagle, který prý obdržel dopis, aby 5.listopadu do parlamentu vůbec nechodil. Dopis se dostal až ke králi a ten se rozhodl atentát zastavit. Ve sklepení pak byl zadržen právě Guy Fawkes ještě s některými spoluatentátníky. Byl mučen a nakonec popraven. Tedy měl být popraven 31.ledna 1606. Těsně před popravou ale skočil z popraviště a zlomil si krk.
Někteří tvrdí, že atentát by se stejně nezdařil, protože střelný prach byl dosti starý a tudíž by ani nevybuchl. Od těch dob navštěvuje král či královna parlament pouze jednou ročně. Stalo se již tradicí, že před samotnou návštěvou prohledává jeden z Beefeatrů (strážců) sklepení parlamentu a ujišťuje monarchu, že žádné nebezpečí nehrozí.
5.listopadu vzplály po celém Londýně ohně jako poděkování za záchranu monarchy. A děje se tak již každý rok. Dnes večer se nebe rozsvítí tisíci ohňostroji, vzplanou malé či větší ohně a lidé budou oslavovat tento ten jako připomínku nezdařeného pokusu o antentát na krále Jakuba I.

Žádné komentáře:

Okomentovat