Teď bydlím v UK. A protože mám času nazbyt, můžu psát tento blog. A napíšu sem, co mě napadne,
co si přečtu v novinách nebo co uvidím kolem sebe :o)

středa 3. listopadu 2010

Jak se chytají ryby v UK?

Budete se asi divit, ale chytání ryb v UK je velmi jednoduché. Každý ve věku 12+ si může pořídit rybářský lístek. A nemusíte být členem žádného rybářského spolku a skládat žádné zkoušky. Pokud tedy jdete na lososa, pstruha, úhoře či jiné ryby žijicí v tekoucích vodách (vyjma řeky Tweed), musíte mít platný rybářský lístek či licenci viz obrázek.
Kde ho získáte? Na poště:o) Můžete ho zakoupit i online či po telefonu. Lístek si můžete koupit roční, osmidenní či jednodenní. Rozdíl je i v ceně pro juniory od 12 do 16 let, dospělé a seniory nad 65 let. Dále je pak ještě rozdíl v ceně podle toho, jaké ryby chcete chytat. Pokud chytáte ryby, které migrují, stojí lístek více. Takže např. osmidenní lístek včetně ryb, které migrují, stojí 23£. Jestliže budou chytat i děti, vyplatí se celoroční lístek, který stojí 5£. Celoroční lístek pro dospělé stojí 72£, seniorský pak 48£. V případě, že budete chytat nemigrující ryby, zaplatíte 27liber, resp. 18. Junioři platí 5£. Děti do 12 let nemusí mít rybářský lístek.
A co počty prutů? Pokud budete chytat na 3 a více prutů, musíte mít druhý lístek. Jestliže budete přistiženi při lovu bez platného lístku, můžete se těšit na pokutu až 2500£.
Roční lístky platí od 1.4. daného roku do 31.3. roku následujícího.
A kde můžete lovit? Ne všude je to dovoleno. Některé úseky řek či jezera, rybníky patří privátním osobám, rybářským spolkům, atd. Tam je vždy nutné zažádat o povolení lovu na daném "území". Více informací o místech příhodných k rybaření s podrobným popisem naleznete na http://www.environment-agency.gov.uk/homeandleisure/recreation/fishing/31445.aspx . Petrův zdar!

Žádné komentáře:

Okomentovat